Přeskočit na obsah
Facebook
Rodinná kozí farma Vlkovická koza

Rodinná kozí farma Vlkovická koza

Chov kozy české bílé / Prodej kozích sýrů

  • Aktuality
  • Ceník výrobků, objednávky
  • Fotogalerie
  • GDPR
  • Historie naší farmy
Rodinná kozí farma Vlkovická koza
Rodinná kozí farma Vlkovická koza
Chov kozy české bílé / Prodej kozích sýrů

Naše kozí výrobky

KOZÍ MLÉKO
KYSANÉ VÝROBKY
TVAROHY A POMAZÁNKY
ČERSTVÉ SÝRY
POLOTVRDÉ SÝRY
ZRAJÍCÍ SÝRY

Kozí mléko

  • Syrové kozí mléko
  • Pasterované kozí mléko

Kozí mléko pro Vás nabízíme ve dvou variantách:

Kozí mléko syrové

Mléko syrové = nepasterované lze prodávat pouze z farmy. Mléko je po nadojení pouze zchlazeno pod 8°C. Při jeho prodeji musíme předávat informaci: „Syrové mléko před použitím tepelně opracovat nebo pasterovat.“ Je to z důvodu možných nežádoucích vlastností, které se mohou v syrovém mléce vyskytovat, ale pasterací se spolehlivě odstraní. Mléko dodáváme pouze na objednávku, alespoň den předem. Jelikož je méně náročné na práci i energie, je jeho cena příznivější, ale vyžaduje domácí úpravu. Lze nalévat i do vlastních donesených nádob.

Kozí mléko pasterované

Mléko prochází pasterací ihned po nadojení a po zchlazení je nalahvováno k prodeji do našich lahví. Trvanlivost je garantována od výroby 7 dní. Při vrchu lahve se po čase objevuje kozí smetana, jelikož není mléko homogenizováno, jako bývá u mléka kravského dostupného v obchodech. Na jaře je smetany více, jelikož je mléko pro malá kůzlata tučnější. Obsah složek se během roku mění a kolísá u tuku od 1,5 % do 3,5 %, průměr za rok je u nás 2,8 % (rok 2021). Jelikož není smetana z mléka sbírána, jedná se o mléko plnotučné. Bílkovina je v podobném rozmezí od 1,8 % do 4 %, průměr za rok 2021 byl 3 %.

Kysané mléčné výrobky

  • Kozí jogurty – bílé a ovocné
  • Kozí kefír – bílý
BÍLÝ JOGURT
JOGURT BORŮVKA
JOGURT JAHODA
JOGURT MALINA

Jak kozí jogurty vyrábíme?

Jogurty vyrábíme z vysoce pasterovaného mléka a fermentujeme 8-10 hodin, za použití jogurtové termofilní i probiotické kultury. Vyrábíme v nerezovém výrobníku, poté jogurt rozmícháme na hladký krém a plníme do lahviček. Jogurty děláme přírodní bílé a také v příchutích jahoda, malina a borůvka. Do ochucených jogurtů přidáváme 18% ovocného džemu s obsahem minimálně 50% ovocné složky. Jogurty plníme do lahviček 250 nebo 500 ml. Trvanlivost je 14 dní od výroby.

Kozí kefír

Také kefír se vyrábí s vysoko pasterovaného mléka. Fermentace kefírovou kulturou trvá 18-20 hodin. Výsledný kefír je kyselkavý, lehce krémový a mírně perlivý. Trvanlivost je 14 dní od výroby. Kefír vyrábíme většinou pouze v přírodní neochucené variantě. Kefíry plníme do lahviček 250 ml nebo 500 ml.

Kozí tvaroh a pomazánky

  • Kozí tvaroh – přírodní
  • Kozí kapiová pomazánka

Kozí tvaroh

Kozí tvaroh vyrábíme prokysáním mléka při nízkých teplotách a sýří se jen lehce pár kapkami syřidla. Výsledný produkt je hladký, krémovitý, příjemně kyselkavý. Sušina našeho tvarohu se pohybuje okolo 23 % a tuk je min. 12 %. Tvaroh je vhodný na přímou spotřebu, do pomazánek, sladkých krémů i na pečení. Běžně tvaroh plníme do krabiček po 250 g či 500 g, trvanlivost je 14 dní od výroby. Větší množství balíme do vakuových obalů, kde je trvanlivost ještě prodloužena. Tvaroh lze ve vakuových obalech dobře uskladnit i v mrazáku, například na zimu, kdy mají kozy pauzu v dojení.

Kozí kapiová pomazánka

Z čerstvého kozího tvarohu připravujeme kapiovou pomazánku. Obsahuje krájenou sterilovanou kapii a je mírně osolená. Balení máme krabičku 180 g.

Čerstvé měkké sýry

  • Bílý přírodní sýr
  • Sýry s bylinkami a kořením
MĚKKÝ SÝR – BÍLÝ
MĚKKÝ SÝR – BAZALKA
MĚKKÝ SÝR -GYROS
MĚKKÝ SÝR – ČESNEK
MĚKKÝ SÝR – MEDVĚDÍ ČESNEK
MĚKKÝ SÝR – PAŽITKA

Čerstvé měkké sýry

Jednou větší kategorií sýrů, které vyrábíme jsou právě čerstvé měkké sýry. Sýry jsou tvarohové, krémové chuti s mírnou kyselostí. Mléko po pasteraci zakysáme mezofilní sýrařskou kulturou, zasýříme a krájíme na velké sýrové zrno. Sýřeninu plníme do kulatých vyšších forem a odkapává vlastní vahou. Obsah sušiny se v těchto sýrech pohybuje okolo 45 % a tuk min. 20%. Po odkapání syrovátky sýry nasolíme a necháme oschnout. Hotové sýry balíme do vakuových obalů, které zajišťují dlouhou trvanlivost až 3 týdny. Sýry v obalech stále mírně prokysávají a mohou po čase získat tvarohovou kyselost.

Měkké sýry vyrábíme v těchto příchutích:

  1. Přírodní – bílý – sýr je pouze nasolený, na objednávku uděláme i nesolený
  2. Bazalka – hotový nasolený sýr dochutíme před balením sušenou bazalkou
  3. Pažitka – do sýřeniny při výrobě přimícháme sušenou pažitku
  4. Medvědí česnek – do sýřeniny již při výrobě přimícháme sušený medvědí česnek
  5. Gyros – hotový sýr dochutíme směsí koření na gyros (složení: jedlá sůl, paprika mletá sladká, česnek sušený, hořčice bílá, cibule sušená, majoránka, koriandr plody, jalovec mletý, kmín římský, kurkuma mletá, nové koření mleté.)
  6. Česnek – hotový sýr dochutíme sušeným česnekem

Polotvrdé mírně zrající kozí sýry

  • Bílý přírodní sýr
  • Sýry s bylinkami a kořením
POLOTVRDÝ SÝR – BÍLÝ
POLOTVRDÝ SÝR – BAZALKA
POLOTVRDÝ SÝR – MEDVĚDÍ ČESNEK
POLOTVRDÝ SÝR – ITALSKÉ KOŘENÍ
POLOTVRDÝ SÝR – ZAHRADNÍ KOŘENÍ
POLOTVRDÝ SÝR – DRÁKULA
POLOTVRDÝ SÝR – PAŠERÁK
POLOTVRDÝ SÝR – TYMIÁN

Jak polotvrdé sýry vyrábíme?

Pasterované mléko zakysáme mezofilní i termofilní kulturou. Zasýříme a krájíme na drobné sýrové zrno, které vysoušíme při vyšších teplotách. V sýrech je poté vyšší sušina okolo 55 % a tuk min. 25 %. Lisujeme do hranatých forem. Koření přidáváme již do sýřeniny. Po vylisování mírným tlakem sýry nasolíme a krájíme na bločky po 80 – 110 gramech. Hotové sýry vakuujeme do obalů, ve kterých sýry dále pomalu dozrávají i v chladném prostředí do 8°C.  Sýry během zrání mění chuť od tvrdší, vrzavé varianty přes mírně dozrálou po dvou týdnech až zralou při konci trvanlivosti. Trvanlivost garantujeme 5 týdnů od výroby, avšak ve vakuovém obalu může sýr zrát i déle, kdy získává ostřejší a vyzrálejší chuť.

Polotvrdé mírně zrající sýry vyrábíme v těchto variantách:

  1. Přírodní – bílý, hotový vylisovaný sýr je pouze nasolený
  2. Bazalka – sýřenina se promíchá se sušenou bazalkou
  3. Medvědí česnek – sýřeninu promícháme se sušeným medvědím česnekem
  4. Zahradní koření– sýřeninu promícháme s bylinkovým kořením – zahradní pochoutka – směs koření a sušené zeleniny (cibule sušená, česnek sušený, paprikové floky, ad.). Může obsahovat stopy celeru a sezamu.
  5. Italské koření – sýřeninu promícháme se směsí koření – italské (sůl, paprikové floky, česnek, cibule, oregano, bazalka).
  6. Drákula – obsahuje koření chilli a sušený česnek, výsledný sýr je středně pikantní
  7. Pašerák – sýřeninu promícháme se směsí koření – pašerák (sezamové semínko, tymián, kurkuma, směs přírodního koření. Může obsahovat stopy celeru a hořcice).
  8. Tymián – občas vyrobíme bochník se sušeným tymiánem

Zrající kozí sýry

  • Farmářský zrající kozí sýr
  • Půlroční zrající kozí sýr
  • Roční zrající kozí sýr

Jaké zrající sýry vyrábíme?

Farmářský kozí sýr

Na krátké zrání vyrábíme farmářský kozí sýr. Vzniká zasýřením mírně prokysaného pasterovaného mléka. Výsledný sýr zraje okolo dvou až tří měsíců a je pružné až gumové konzistence a vyzrálé chuti. Zraje většinou v bochnících, ale občas jej vyrobíme také v hranatých blocích. Výseče či bločky balíme do vakuových obalů a trvanlivost je okolo 3 týdnů.

Půlroční a roční zrající kozí sýry

Pro uložení na dlouhodobé zrání vyrábíme bochníky sýra typu gouda. Doba zrání je nejčastěji půl roku až rok. Bochníky krájíme na výseče a balíme do vakuových obalů. Sýry jsou výrazné chuti, polotvrdé až tvrdé konzistence. V sortimentu bývají nejčastěji přes zimu, kdy dozrají první jarní bochníky.

Menu

  • Úvod
  • Aktuality
  • Historie naší farmy
  • Naše kozí výrobky
  • Ceník výrobků, objednávky
  • Prodej zvířat
  • Naše zvířata
  • Fotogalerie
  • Kontakty
  • GDPR

Základní informace

  • Přihlásit se
  • Zdroj kanálů (příspěvky)
  • Kanál komentářů
  • Česká lokalizace

Kontakty

Kozí farma Vlkovická koza

Vlkovice 57

742 45 Fulnek

Tel.: 728 448 596

e-mail: si.silberova@seznam.cz

  • Aktuality
  • Ceník výrobků, objednávky
  • Fotogalerie
  • GDPR
  • Historie naší farmy

© 2025 Rodinná kozí farma Vlkovická koza - Šablona pro WordPress od Kadence WP

Na našich webových stránkách používáme soubory cookie, abychom vám poskytli co nejrelevantnější zážitek tím, že si zapamatujeme vaše preference a opakované návštěvy. Kliknutím na „Přijmout vše“ souhlasíte s používáním VŠECH souborů cookie. Můžete však navštívit „Nastavení souborů cookie“ a poskytnout kontrolovaný souhlas.
Nastavení CookiePřijmout vše
Spravovat souhlas

Přehled ochrany osobních údajů

Tento web používá soubory cookie ke zlepšení vašeho zážitku při procházení webem. Z nich se ve vašem prohlížeči ukládají soubory cookie, které jsou kategorizovány podle potřeby, protože jsou nezbytné pro fungování základních funkcí webu. Používáme také soubory cookie třetích stran, které nám pomáhají analyzovat a porozumět tomu, jak tento web používáte. Tyto soubory cookie budou ve vašem prohlížeči uloženy pouze s vaším souhlasem. Máte také možnost odhlásit se z těchto souborů cookie. Ale odhlášení některých z těchto souborů cookie může ovlivnit váš zážitek z prohlížení.
Funkční
Funkční soubory cookie pomáhají provádět určité funkce, jako je sdílení obsahu webových stránek na platformách sociálních médií, shromažďování zpětné vazby a další funkce třetích stran.
Výkonnostní
Výkonnostní cookies se používají k pochopení a analýze klíčových výkonnostních indexů webových stránek, což pomáhá při poskytování lepší uživatelské zkušenosti pro návštěvníky.
Analytické
Analytické soubory cookie se používají k pochopení toho, jak návštěvníci interagují s webem. Tyto soubory cookie pomáhají poskytovat informace o metrikách počtu návštěvníků, míře okamžitého opuštění, zdroji návštěvnosti atd.
Reklamní
Reklamní soubory cookie se používají k poskytování relevantních reklam a marketingových kampaní návštěvníkům. Tyto soubory cookie sledují návštěvníky napříč webovými stránkami a shromažďují informace za účelem poskytování přizpůsobených reklam.
Další
Další nekategorizované soubory cookie jsou ty, které jsou analyzovány a dosud nebyly zařazeny do žádné kategorie.
Nezbytné
Nezbytné soubory cookie jsou naprosto nezbytné pro správné fungování webu. Tyto soubory cookie anonymně zajišťují základní funkce a bezpečnostní prvky webu.
ULOŽIT A PŘIJMOUT
  • Aktuality
  • Ceník výrobků, objednávky
  • Fotogalerie
  • GDPR
  • Historie naší farmy
Vyhledávání